Jsou věci mezi nebem a zemí. Například několik posledních dní jsem měl velkou chuť na šmorn. Dělávala ho babička já jsem se po něm mohl utlouct. Jednoduché, ale výborné sladké jídlo, ke kterému jsme vždycky dostali misku meruňkového kompotu. Nicméně recept jsem neznal a přetavit chutě do porce na talíři není u nás nikdy snadné, obzvlášť, když jde o něco nevyzkoušeného. Asi si dovedete představit moji radost, když jsem dnes dopoledne dorazil k rodičům a na dotaz "Co se chystá k obědu?" mi Simča odpověděla: "Nějakej šmorn, nebo tak něco." Bylo to správné jídlo ve správný čas :) A kdybyste ho někdo chtěli vyzkoušet, tady je recept:
4 vejce
0,3l mléka
krupice
máslo
sůl
cukr
Pekáč rozehřejte a dobře vymastěte máslem. Z vajec, mléka, krupice a soli umíchejte řídké těsto (asi jako na kapání) a nalijte ho do pekáčku. Ve vyhřáté troubě ho nechte zapéct. Ideální je stav, kdy těsto začne u rohů pekáče růžovět. Pak vezměte dvě vidličky (nebo jednu, pokud jste šikovní) a hmotu roztrhejte na malé kousky. Nechte dopéct tak, aby trhanec chytil křupavou kůrčičku. Podávejte posypané moučkovým cukrem a jako přílohu podávejte ovocný kompot (meruňkový, hruškový, švestkový,...). Pokud nalijete šťávu z kompotu na porci na talíři, je to prostě delikatesa.
P.S.: Když jsem chvíli pátral po tom, co to ten šmorn vlastně je a jak se s ním kdo popasoval, narazil jsem na stránku s několika klasickými staročeskými recepty.
1 Komentáře